Szervezeteink

Kategória: Iskolánkról
Megjelent: 2014. szeptember 20. szombat
Írta: Pass Róbert

A Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolájának Szülői Munkaközössége 9970 Szentgotthárd, Deák F.u.1.

A Szülői Munkaközösség saját munkaterve alapján dolgozik, segítői az iskolai programoknak, véleményezi a szülőket, tanulókat érintő intézkedéseket, dokumentumokat.

A Szülői Munkaközösség felhívó levele

Elnöke: 

 

A Szülői Munkaközösség tagjai:

 

 

 

A Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolájának Diákönkormányzata

9970 Szentgotthárd, Deák F. u. 1.

Elnök: 

Jandrasics Eszter 

 facebook2

Tagok:

Dzsida Anna

facebook2

Farkas Nanda

Lőrincz Áron

Pécsi Lica

Puskás Evelin Eszter

Takács Botond

 

Tanáraink

Kategória: Iskolánkról
Megjelent: 2014. szeptember 20. szombat
Írta: Pass Róbert

 

 

Bartakovics Andrea

Vizuuális alapozó gyakorlat (óraadó)

Tel.:

Mail.:

 

 

krisztikepBene Krisztina

hegedű, szolfézs, vonószenekar

Tel.:0670/9455846

Mail.: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook

 

 

 

 

 

cserika

 Csomósné Boros Erika

grafika, vizuális alapozó gyakorlat, rajz-festés-mintázás

Tel.:0620/3774516

Mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 facebook

 

 

 

Cservék László 

Citera (óraadó)

Tel.:

Mail.:

 

 

 

anitaPáliné Herczeg Anita Zsuzsanna

zongora, korrepetíció

szakszervezeti megbízott

Tel.:0620/9709515


facebook

 

 

 

pass

Pass Róbert

trombita, tenorkürt, vadászkürt,

furulya, kamara, fúvószenekar,

honlap adminisztrátor

Mail.: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

facebook

 

 

 

 

nemeth andrea

 

Németh Andrea

cselló, kamarazene

Tel.:

facebook

 

 

 

 

 

Reibling Ervinreibling ervin

tenorkürt, tuba, szintetizátor

tel.:0670/3235434

Mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook

 

 

 

 

 

rita

Rezső Rita

klarinét, furulya, szaxofon, szolfézs

diákönkormányzatot segítő tanár

Tel.:0630/8257296

 facebook

 

 

 

Sebestyénné Németh Esztersebine

furulya, szolfézs, kamarazene, kórus

Intézményvezető

Tel.:0670/3318885

facebook

 

 

 

 

Sipos Évasipi2

fuvola, furulya, kamarazene,

könyvtár

Tel.:0630/5972670

 
facebook

 

 

 

 

 

 

soos janos profilkep

 Soós János

Intézményvezető-helyettes, zongora, korrepetíció

Tel.:0620/8289291

Mail:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook 

 

 

 

 

Zleovszki-Mayer Juliannajuli

szolfézs, magánének, kamara

szolfézs tanszakvezető, Igazgatótanács delegált tagja

Tel.:0694/445-555

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

facebook

 

 

 

 

 

 

Tóthné Zsámpár Eszter

Iskolatitkár

Tel.:94/445-555

Mail.:

 

 facebook

 

Iskolánkról

Kategória: Iskolánkról

 Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolájának története


kep 1Szentgotthárdon az iskolai rendszerű, folyamatos zeneoktatás - magán-zeneiskolai, zeneoktatói munkaközösségi előzmények után - a Körmendi Állami Zeneiskola kihelyezett tagozatának létesítésével indult el 1969-től. 1981-ben vált a zeneiskola önálló intézménnyé. A zeneoktatás helyileg a Deák Ferenc u.1. szám alatti épületben folyt, először csak az emeleti 6 helységben, később még három teremben a földszinten, végül már az egész épület a zenetanítás céljait szolgálhatta. A nevelőtestület stabilizálása, a hangszerpark kiépítése után a zeneiskola szakmai munkája is lendületes fejlődést mutatott. 1986 és 1995 között kihelyezett tagozat működött Őriszentpéteren, majd 1992-től máig, folyamatosan Magyarlakon. A zeneiskola ellátja a klasszikus hangszerek teljes körének oktatását, utánpótlást biztosít a város amatőr művészeti együttesei számára. Az elmúlt 25 évben sok növendék választotta hívatásául a zenész pályát, többen közülük már a tantestület tagjai. Nemzetközi, országos, regionális versenyeken sikerült bizonyítani tanulóink tehetségét, felkészültségét. A csoportos muzsikálás hangsúlyos szerepet kapott a tanítási folyamatban. Az állandó együttesek között található az ausztriai, Jennersdorfi zeneiskolával 1987 óta folyamatosan fenntartott „Rábavölgyi vonószenekar”, melynek tagjai a két iskola tanárai, tanulói, s melynek próbái felváltva zajlanak Szentgotthárdon, illetve Jennersdorfban. Az iskola 1999-ben felvette Takács Jenő (1902-2005) magyar származású burgenlandi zeneszerző nevét, és felvállalta életművének gondozását. A szentgotthárdi, a jennersdorfi és a rechnitzi zeneiskolák közösen, 2002-2003-ban egy PHARE-CBC projektet valósítottak meg az Európai Közösség támogatásával Takács Jenő életének és munkásságának bemutatására.

2005-ben az iskola tevékenysége új művészeti ággal bővült, a zeneművészet mellett a képző- és iparművészeti területén is elindult az oktatás. Ugyanebben az évben megváltoztak az intézmény működési keretei, Szentgotthárd Város Önkormányzata egy többcélú közoktatási intézménybe integrálta a város oktatási intézményeinek java részét, valamint a fenntartást átadta a Szentgotthárdi Kistérség számára. Így a szentgotthárdi zeneiskola a Szentgotthárd és Térsége Iskolájának – szakmailag önálló - Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolájaként fejti ki alapító okiratában rögzített tevékenységét.

Az alapfokú művészetoktatási intézmények 2007. évi szakmai minősítő eljárásának eredményeként iskolánk „Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény” címet nyert el.

Tevékenységünk, legfontosabb céljaink:

A Takács Jenő Zeneiskola művészetoktatási alapfeladatot lát el. A hangszeres képzés, a képzőművészeti foglalkozások, a művészeti pályára készítés, a kamarazene oktatása mellett utánpótlást biztosítunk a kistérség művészeti csoportjai számára. A kulturális életet saját koncertjeinkkel, kiállításainkkal, illetve más rendezvényeken való zenei közreműködéssel színesítjük.

Fő célunknak az értékes zene megszerettetését, a művészetek iránti nyitottság megalapozását tartjuk.

Munkánkat akkor érezzük eredményesnek, ha a zenével, művészettel való aktív foglalkozás a tanulmányokkal való befejezés után nem ér végett. Hiszünk a művészet személyiség és közösségformáló erejében.

 

Névadónk

Kategória: Iskolánkról
Megjelent: 2014. szeptember 20. szombat
Írta: Pass Róbert

 

1

TAKÁCS JENŐ - MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ,
BURGENLANDI ZENESZERZŐ

 

 

 

 
2Takács Jenő 1902-ben született Cínfalván, Soprontól 10 kilométerre. 1926-ban fejezi be zongoraművészi, és zeneszerzési tanulmányait a Bécsi Zeneakadémián. Személyes kapcsolatot ápol Bartók Bélával, műveit világszerte népszerűsíti hangversenyein. 1927-32 A Kairói Konzervatórium zongoratanára. 1932-34 A Manilai Egyetem (Fülöp-szigetek) zongora és zeneszerzés professzora. 1934-37 Ismét a Kairói Konzervatórium tanára 1939-48 A „magyar évek”. Tanít a Szombathelyi Zeneiskolában, majd a Pécsi Konzervatórium igazgatója. A magyar históriás dallamok, a népzene feldolgozása életművének meghatározó része.

 

 

 

 

 

 

3


1949-52 Koncertek Európában, Amerikában. 1952-70 A Cincinnati egyetem (USA, Ohio állam) zongora és zeneszerzés professzora. 1970-2005 Visszatér szülőfalujába, 95 éves koráig aktív zeneszerző, kapcsolatot tart fent négy világrész művészeivel. Alkotói, előadóművészi és emberi nagyságát, mintegy 120 opuszt tartalmazó életművét számos rangos állami kitüntetéssel (Ausztria, Magyarország, USA) és szakmai díjjal ismerik el. A kiemelkedően hosszú életút a 104. évben ér véget szülőföldjén, szellemi hazájában, a magyar-osztrák határvidéken. 

 

 

 

 

 

4

 

Kapcsolatunk Takács Jenővel.

A magyar évek során szakmai látogatás Szentgotthárdon.1991 - személyes találkozás Takács Jenővel, a zeneszerző zenekari sorozatot komponál „Jennersdorfer Musik” címmel a Rábavölgyi Vonószenekarnak.

 

 

 

 

 

5

 

A zeneiskola pedagógusai rendszeresen látogatják az idős mestert otthonában. 1999 szeptemberében iskolánk felveszi a „Takács Jenő Zeneiskola” neve2002-ben, Takács Jenő 100. születésnapján tanulóink otthonában köszöntik a zeneszerzőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

62003-ban a Takács Jenő Zeneiskola koncertsorozatot szervez, és az életművet, munkásságot bemutató könyvet ad ki az Európai Közösség támogatásával.

 

 

 

 

 

 

 

 Iskolánk a jövőben is felvállalja Takács Jenő életművének népszerűsítését. Tesszük ezt örömmel, hiszen Bartókhoz, Kodályhoz hasonlóan névadó zeneszerzőnk is kiváló pedagógiai műveket írt az ifjúság számára.

 

Névadó zeneszerzőnk közbenjárására a zeneiskola kottatára a teljes Takács életművel rendelkezik.