A Rábavölgyi Vonószenekar a szentgotthárdi Takács Jenő Zeneiskola, valamint az ausztriai Jennersdorfi Zeneiskola közös művészeti csoportja.·

Az 1988 óta működő·közös vonószenekar a határ melletti együttműködés kiemelkedő példája. A próbák egyik héten Szentgotthárdon, a másik héten Jennersdorfban zajlanak.

A művészeti együttes vezetését 1988-tól 2003-ig Günter Fiedler, a jennersdorfi zeneiskola tanára, a Hauptschule igazgatója látta el. 2003-tól a zenekar vezetését a jennersdorfi zeneiskola igazgatója, valamint a szentgotthárdi zeneiskola igazgatója közösen látja el, a zenekar művészeti vezetője Bene Krisztina, a szentgotthárdi zeneiskola vonós tanszakvezetője.

A zenekar fennállása óta több generáció nőtt fel, mintegy 150 zenész működött közre az együttesben, barátságok születtek, kapcsolatok épültek, mely kihat a művészeteken kívüli területekre is.· A zenekar kiemelkedő rendezvényei voltak a „Brémai muzsikusok” gyermekopera bemutatása, CD felvételek, rádiófelvételek, közös Phare-CBC programban való együttműködés Takács Jenő burgenlandi magyar származású zeneszerző életének és művészetének népszerűsítése.